Annorlunda fiske

Det jag ska återge tilldrog sig omkring 1945 då jag var i ca tioårsåldern och händelsen bestod av ljusterfiske.

Tillsammans med morbröderna Ivar och Artur begav vi oss till en sjö som heter Tjaktsjaur. Väl framme skulle det huggas en massa tjärved som skulle läggas på ljusterjärnet som sattes fast i båtens för. När det sedan blev tillräkligt mörkt var det dags att göra upp brasan på ljusterjärnet, detta för att i eldens sken blända fisken så att den kunde ljustras.
 
Det började otroligt bra eftersom Ivar innom 20/ 40 meter kunde, som vi säger, sticka två bamsegäddor. Artur satt vid årorna från början och sedan byttes uppgiftena efterhand. Den som satt vid årorna rodde baklänges, detta säger vi på bondskan att man "mönn".

Ja efter hand blev det fler gäddor varför det blev tunga bördor att bära hem på morgonen. Under fisket fick man då och då lägga på mer ved, varvid glöd ramlade ned och det innebar sämre sikt i vattnet. Efter ca halva natten drogs båten till en sjö i närheten där fiskafänget blev sämre. När det sedan blev gryning var det dags att avbryta för hemfärd till Rönnberg .För en ung pojke ett minne för livet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0