Mormor Dagmar i Rönnberg

Ska skriva ner en visa som min mormor Dagmar Utterström i Rönnberg lärde mig som liten och den lyder följande på bondska.
 
"Lasse Bergen Lasse Bergen spela djettren oppet bron
 
a Lasse-Maja Lasse-Maja hon tjårt nedem ållihop.

Hejna var en onnerli dåns
 
ållri komma ve såms
 
sejna djera sejna djera ve jåmt."

Jag har sjungit in denna visa på kommunalhuset i Arvidsjaur där den finns arkiverad.

Hans-Olov Utterström

Skriv gärna en rad i gästboken!

Sädesärlan är här.

   I dag den 25 april trippar sädesärlan nedanför brotrappan.  Rekordtidig observation.

Det är full fart på fågelsång av sommarfåglar som kommit hittills. Kanske hopp om vår.

Gästbok

Skriv gärna en rad i gästboken!

Jubileum

I dag är det 30 år sedan jag och Viola träffades.

Efter att ha gått 3 kilometer tillsammans med hunden Nero går vi till sängs. Jubileumsfirande spar vi till Turkietresan den sjätte maj.

Nog för i dag.//Han med stubbarna.


Händelser i mitt liv

Jag föddes på bb i Arvidsjaur 23 augusti 1935. Har växt upp i storfamilj Rönnberg. Förutom min mor fanns, mormor Dagmar, morfar Karl, moster Ingrid, morbröderna Ivar, Artur, Erik samt mormors far Lars Eklund. Inte konstigt att man uppmärksammades och blev bortskämd.
 
Har arbetat som kolare, skogshuggare och även lite timmerflottning. Med kolning i Hästskon, Sarvasjaur, Järvsöstgan tillsammans med styvfar Ingvar Arvidsson. Sista kolningen blev i Slaskusbäcken tillsammans med morbröderna Artur och Ivar. Årtalet var 1958. Skogsarbet har ihuvudsak skett hos Domänverket, har uppmärksammats med 30 års bemärkelse. 1949 gifte sig min mor med Ingvar Arvidsson i Utterträsk varvid jag tvingades följa med om än motvilligt.

Där mötte jag Evy som skulle bli mor til mina underbara barn Gerd, Lise-Lott, och Stefan, som inte längre finns i livet, stor tragedi. Vi saknar alla Stefan. 1961 flyttade vi tiil ett torp i Auktsjaur, där hade vi kreatur i några år. Vi gick skilda vägar 1974. År 1978 mötte jag Viola Lantto som är barnfödd i Nordingrå. Första dansen i Sunderby loge skedde till Chnson D amoure, låten har blivit vår melodi genom åren. Viola har döttrarna Anette och Yvonne. Violas barnbarn heter Erika, Nils och Jenny Lee. Mina barnbarn är Gerds barn som heter Stina, född 88, Oskar 90 och Markus född 99. Lottas barn är Robin född 93, Maja 2000. Lottas mellanbarn dog i en obotlig sjukdom i späd ålder.

Har idrottat en hel del, spelat fotboll för Auktsjaurs I F där jag var lagkapten och spelade centerhalv, sista året blev i I.F.K. Arvidsjaur. Spelade ishockey i Auktsjaurs I.f. Tävlingsskjutit flera år inom älgsytte. Har åkt skidskytte S M 2 gånger. Det har blivit ca. 80 långlopp bland dessa 11 Vargrännalopp,10 nordensköldslopp, 12 andörjan, 11 silverlopp, 5 björnrännet och ett antal stafetter med vinster och många flera lopp.
 
Mina fritidsintressen, förutom allt idrottande, är fiske och jakt.  Är inne på fjärde generationen Hälleforshundar. Den första hette Bamse som har många arvingar. Hans namn finns på 187 ställen i Hälleforsregistret. Har skjutit 46 älgar den största på 21 taggar och är uppmätt till 312 poäng, vilket ger guldmedalj. För Bamse fälldes 17 älgar.
 
Min skogsarbetarbana börjades med yxa och svans, därefter motorsågen i mitten av 50 talet. Den 31 oktober 1973 högg jag 308 träd, därav 303 tallar och 5 st. granar. Under samma månad högg jag 206 träd igenomsnitt per dag. Min far Helmfrid Renberg från Näverliden levde aldrig tillsammans med mor, varför jag har syskonen Ebon, Berit, Ann-Sofi och Karl-Erik på fars sida och Kristina och Ingmar på mammas sida.

Jag gjorde miltärtjänst som skyttesoldat på i 19 i Boden. Har fått utmärkelse för tjugofem år inom hemvärnet där jag verkat som gruppchef och plutonchef i form av fänrik.



Overkligt

dagen efter min nyöppnade blogg känns lite overklig men roligt i alla fall. Nu är de bara 32 dagar kvar till resan som vi ska göra.Det blir till Alanya i Turkiet.Där vi ska stanna i två veckor, under vistelsen där ska vi göra en två dagars utflykt till Cappadokkin,Det är något vi ser som resans höjdare.

Hans-Olov Välkommen till min blogg!

Trodde aldrig jag skulle komma så här långt att få en egen hemmsida. Nu är jag där med hjälp av dottern Gerd

Kourparstugan

Det känns speciellt roligt att ha en bild som är hämtad från Arvidsjaurs kommuns bildarkiv ,och anledningen är att jag själv tagit densamma. Kortet togs i slutet på femtiotalet. I Denna byggnad övernattade vi under älgjakt. Kortet är från Kouerpar, och ska förhoppningsvis pryda min hemsida.





Tjitseltjorv!

En tjitseltjorv he jer en snigel. Dö vejt vel att e tjisköit he jer tjå mirhejheci./myrhöhässor.

Tjitseltjorv?

Om he int vor se ilta ståva oppa bonska då skull i bara skriv arvesa ösar bonska Dö kan fönder vå en Tjitseltjorv jer för nanting. Hånn som jer ohängd.


Här ska jag lägga upp en ordbok på bondska.

Testar lite om jag kan starta en blogg till som kommer att användas till att få ner Pappas ordbok på bondska.


Lite om Hans-Olov.

Född och uppvuxen i Rönnberg, Arvidsjaurs kommun.
Tre barn.
Sambo med Viola.
Jägare.
Resenär.


RSS 2.0